Bezoek Tevona Hasselt

Bezoek van Rotary Club Hasselt-Herckenrode aan de Borggraaf 21 september 2015

Op maandagavond 21 september 2015 ging onze vergadering door in het Wooncentrum Tevona in de Borggravevijverstraat.  Dit na hun suggestie-uitnodiging tijdens de voorstelling van hun project met "hemelcorenbad" op een clubvergadering in de Pachthoeve.

Tevona ondersteunt volwassen personen met een verstandelijke beperking. We konden met eigen ogen vaststellen dat volgende doelstelling werd waargemaakt : "In onze organisatie staat de waarde van elke Mens  en zijn verbondenheid met Anderen centraal. In onze hulpverlening vertaalt onze visie op kwaliteit van zorg zich in het gericht zijn op ontwikkeling, het centraal stellen van de persoon met een beperking, het vormen van netwerk en het streven naar inclusie."

Afspraak was gemaakt om 18u30 voor een boswandeling samen met de bewoners. Tijdens deze boswandeling konden we uitgebreid kennismaken met een 12-tal bewoners en hun handicaps (autisme, allerlei hersenletsels gaande van spraak-en visusstoornissen tot zware gangstoornissen en rolstoelkluistering).  Er waren al wandelend veel interessante gesprekjes.  Terug in het wooncentrum werden we vergast op een glaasje sprankelend edel vocht met lekkere hapjes en vooral met de gezellige klanken van de Tevona-band met tal van instrumenten.

We werden verwelkomt door mevr. Ann Willen, directrice, die het natuurlijk nog nooit had meegemaakt een serviceclub ter plaatse te mogen ontvangen. Ze ervoer dit als enorm positief.

De 21 aanwezige Rotary-leden, de 5 begeleid(-st)ers en de 12 aanwezige bewoners mixten zich spontaan aan tafel en dit leidde tot geanimeerde en aangename verhelderende gesprekken.

Een bewoonster las het menu voor: Slaatje van blauwspinkrab met appel in balsamicosiroop en vanilleroom gevolgd door lamsrumpsteak met gepofte knolselder, gegrilde koolrabi, gebakken champignons en aardappelbolletjes.

De geserveerde borden deden in niets onder voor deze uitgebreide beschrijving en waren niet alleen prachtig gegarneerd maar zeer zeker even lekker.  Er wordt door de keuken dagelijks in shiften voor 120 personen gekookt!

De directrice bracht ons op de hoogte dat de start voor de nieuwbouw wat vertraagd was omdat de bouwvergunning momenteel afgekeurd werd. Ze is er echter van overtuigd dat middels enkele kleine aanpassingen deze kortelings toch in orde komt.

Onze voorzitter dankte voor ons hartelijk ontvangst en deed een geste door een hogere dinerprijs te betalen voor alle aanwezigen. Marco vroeg vanuit zijn rolstoel sponsoring voor zijn 3 km "Dwars door Hasselt" en dit ten voordele van de nieuwbouw, waarop door de aanwezigen gul werd ingegaan.

Na de hoofdschotel werd Paolo overtuigd voor ons een indrukwekkende drumsolo te spelen, waarna Wim een gitaarsolo ten beste gaf. Wanneer iemand tijdens een feestje of receptie achtergrondmuziek wenst, ben je hier zeker aan het super-juiste adres. Dit dan nog tegen slechts een zacht prijsje als steun voor Tevona.  Hierna werd deze voor de meesten onder ons zeer verhelderende vergadering afgesloten.

De aanwezige leden waren oprecht onder de indruk en ook zeer blij het project van nabij te leren kennen.  Deze formule is zeker voor herhaling vatbaar, ook voor onze andere projecten.

Door zulk een avond zijn we veel nauwer met een project betrokken en wordt er naast de "manpower", het vergaren van fondsen, en het schenken van deze fondsen, een derde dimensie toegevoegd aan onze sociale werking met diepgaandere kennis en betrokkenheid met een project.

Paul Cleeren, RcHH
[download verslag]

Bezoek van Rotary Club Hasselt-Herckenrode aan de Borggraaf 21 september 2015

Nadat in het voorjaar Josiane en Youri van Tevona hun organisatie waren komen voorstellen in de Pachthoeve op de vergadering van de Rotary Club Hasselt-Herckenrode, was het maandag 21 september de beurt aan de mensen van de club om een bezoekje te brengen aan de Borggraaf.

Ze werden  opgewacht door enkele bewoners om een wandelinkje te maken in de mooie, groene omgeving. Het gros van de groep zette er flink de pas in, maar gelukkig nam Jean-Marie de rol van bezemwagen op zich, en had een fijne babbel met bewoners Johan en Aldo. Laatkomer Paul kon ons dan ook vlot bijbenen.

Terug in de Borggraaf werd de groep verwelkomd met een glaasje en wat muziek door enkele leden van de Tevona-Band. Voorzitter Ronny leidde de maaltijd in en gaf het woord aan Lut die de menu overliep:

Slaatje van blauwspinkrab met appel in balsamicosiroop en vanilleroom
Lamsrumpsteak met gepofte knolselder, gegrilde koolrabi, gebakken champignons en aardappelbolletjes

Aan tafel werd er gezellig gekeuveld: Jo en Johan hadden het over AC/DC, Edward had het met dirigente Ingrid over de mooie binnenwegen tussen Hasselt en Tongeren. Tom en gitarist Wim overliepen dan weer de beste remedies tegen rugpijn. Bewoners Anne en Aldo vonden het heel plezant dat er veel moeite werd gedaan om hen te begrijpen, hoewel ze toch moeilijker verstaanbaar zijn. Marco gaat binnenkort met de rolstoel Dwars door Hasselt rijden en ronselde heel wat sponsors.

Na de maaltijd lieten drummer Paolo en gitarist WIm zich op algemeen verzoek overhalen tot een bisnummertje en gaven zij om beurt een spetterende solo!

De bewoners vonden het allemaal een heel gezellige avond met fijne mensen. Intussen was de defecte lift gerepareerd en konden ook de minder mobiele mensen stilaan naar boven. Het was de tweede keer die dag dat de lift het begaf, en ’s anderendaags zou het weer van dat zijn; de verbouwingswerken en de nieuwbouw zijn dus echt wel nodig! Bedankt daarom aan de club en haar leden om hun steentje te willen bijdragen!

Meer info, ook over de Tevona-Band, op www.tevona.be

Josiane Scheepers, Tevona
[download verslag]